Vanunu: un exemple noviolent

vanunuAvui l’Alfons Banda ha volgut tornar a compartir una entrevista magnífica a Moderchai Vanunu, feta pel diari Gara ja fa temps : «El poder nuclear de Israel se volverá algún día contra los mismos que lo crearon». Em sembla que no tenen pèrdua les declaracions d’aquest israelià tant íntegre. Capaç de jugar-se conscientment la vida per denunciar les armes nuclears israelianes que el seu propi govern nega tenir.

Aprofito l’oportunitat per remarcar una idea que massa sovint haig de dir quan faig algun taller: allà on hi ha violència, hi ha noviolents.

I és que moltes vegades, quan vaig pel món, em diuen coses com: ‘És que tu vas de noviolent perquè no pateixes la violència‘ o ‘Si estiguessis enmig d’una guerra, ja veuríem què faries‘.

D’acord. Potser en cas de guerra jo no seré prou fort i valent com per mantenir-me en la noviolència. Tant de bo no arribi la situació i tant de bo, si arriba, aconsegueixi mantenir-me ferm. Però el que sí que està clar, és que hi ha moltíssima gent que ho fa. A Israel i Palestina, a Colòmbia, a Rwanda, al Congo, al País Basc… allà on hi ha un conflicte, hi ha pacifistes.

I estic segur que el seu esforç donarà fruits dels bons. Tard o d’hora. Si més no, per l’admiració que desperten a persones com jo mateix.

Thanks! You've already liked this