No ens mereixem la pau

Això de ser pare té efectes secundaris. El primer, una baixada rotunda en la meva capacitat d’escriure en aquest bloc. Em sap greu de debò, però no dono per a més. Seguiré fent el que bonament pugui.

La segona: les reunions d’AMPA. Avui n’he sortit d’una curiosament breu. Només mitja hora. I encara una altra curiositat: s’ha argumentat l’existència de l’AMPA tot dient que aquesta associació ajudarà a cobrir millor les necessitats de la canalla. I m’ha agradat sentir-ho, perquè darrerament sento molt sovint que els nens i nenes es ‘mereixen’ coses. Per exemple, ‘mereixen’ una escola millor, o ‘mereixen’ unes bones instal·lacions esportives, o ‘mereixen’ una bona oferta cultural… i vinga merèixer coses!

És una mania meva o la societat en que vivim dóna més importància als mèrits que no pas a les necessitats? Per exemple, quan s’imparteix justícia, es dóna al delinqüent allò que mereix (ull per ull, dent per dent) o bé allò que necessita (un procés de rehabilitació)? Quan oferim un lloc de treball a algú, li hauríem de pagar el que es mereix (segons la seva experiència, titul·lacions, feina que farà, etc.) o bé la quantitat de diners que necessita per arribar a final de mes (per pagar la hipoteca, el menjar, el gas, el llum, l’ADSL, els llibres escolars, etc.)?

Encara estic madurant aquesta idea. La comparteixo ara a veure què us sembla: penso que la cultura de la violència es basa més en allò que ‘ens mereixem’. La cultura de pau, en canvi, se centra més en allò que ens ‘és necessari’.

I és que si hem d’esperar la pau a merèixer-la, potser no caldrà ni posar-s’hi, perquè, com citava el meu pare, crec que de Sant Agustí, ‘un sant peca set cops al dia’. Compta tu quants cops peca un servidor de tots vosaltres! No, la pau no la mereixerem, però com que la necessitem, au! Vinga! Via fora i mans a l’obra!

Curiositat final: a la reunió de l’AMPA, no arribàvem a 20 persones, de les 90 famílies de l’escola. Si tinguéssim l’escola que ens mereixem, estarien ben apanyats els nostres fills!

Thanks! You've already liked this