¡Puta guerra!

Jaques Tardi i Jean-Pierre Verney. ¡Puta guerra! Norma editorial, 2010. ISBN 978-84-679-0257-0

Què en podem treure?

Aquest llibre és més que un còmic, és un llibre d’història. Tardi i Verney ens expliquen com va ser i com va fer patir la Gran Guerra europea (1914-1918). I ho fa sense embuts, a l’estil Tardi. Sense amagar imatges de la carnisseria. Posant els budells sagnants davant mateix de la mirada.

Dos aspectes m’han semblat interessants del còmic. Per una banda, la crítica brutal que fan els autors a assenyalar els culpables del gran despropòsit. Una crítica documentada i recolzada en dades històriques. Feta sense embuts, fent palesa l’estupidesa, ceguesa i manca de destresa de la classe dirigent de l’època (polítics i militars). Van abocar a tant de patiment la seva població amb enganys, equivocacions i manca de realisme, que sembla increïble que hagués pogut ser i que, uns anys més tard, es tornés a repetir amb la II Guerra mundial.

Per altra banda, les vivències sofrides pels soldats, que no entenien res, però ho aguantaven tot a cop d’obediència, també és motiu d’una bona estirada d’orelles per part de Tardi i Verney. No és tan salvatge la crítica, òbviament. Les amenaces de judici militar i afusellament que es van fer realitat en moltíssims casos no eren pas de broma. Però així i tot, costa d’acceptar que tants i tants soldats, i la població en general, no es poguessin rebel·lar i capgirar les coses.

Un còmic excel·lent per a desmitificar la guerra. Dels cridats a traspassar els límits de públic i arribar a aquells que no llegeixen historietes com ja va fer Maus, d’Art Spiegelman. Imprescindible.

Thanks! You've already liked this