Por eso me llamo Giovanni

Claudio Stassi. Por eso me llamo Giovanni. Norma Editorial, 2011. ISBN-978-84-679-0636-3

Què en podem treure?

Tinc un amic sicilià. Viu al meu poble. Algun cop hem parlat de la màfia i m’he quedat esgarrifat per la parsimònia amb què l’accepta i en parla. M’ha arribat a dir coses com ara ‘Antics companys meus de l’escola són de la màfia. Són bona gent.’ o bé ‘La màfia no és tan dolenta, dóna feina a molta gent, protegeix… en el fons, només és una mena de govern paral·lel’.

Doncs bé. Aquest còmic parla de la màfia justament des de l’altra banda. Des de la confrontació, la crítica i la lluita en contra. Ens mostra com està encarnada i normalitzada en la cultura siciliana. I també quins desastres provoca i com de dura és la vida de les persones que s’hi enfronten.

A Sicília no hi ha guerra, però la cultura de violència és present i ho abasta quasi tot. Fins i tot l’escola. El llibre ens explica un cas d’educació per la pau d’una pare cap al seu fill en un entorn on prendre part de la legalitat i la noviolència pot costar-te la vida. Explica com un pare, per tal de corregir l’actitud passiva davant la injustícia del seu fill a l’escola, li explica la importància que ha tingut en la seva vida el jutge Giovanni Falcone. El jutge que va enfrontar-se amb èxit a la màfia, però que va ser finalment assassinat.

 

Thanks! You've already liked this