Per la pau, sense cera

Quan en John Paul Lederach ens va explicar d’on venia la paraula ‘sinceritat’, vaig pensar que era interessant i simpàtic saber-ho. Atès el paper que té el concepte de sinceritat en l’educació per la pau, penso que és interessant saber-ho de cara a materials, tallers, xerrades…

Pel que sembla, a l’antiga Roma es feien els temples amb marbre. I es donava el cas que alguns comerciants, quan no tenien pedra de marbre prou prou pura, n’amagaven els defectes aplicant-hi cera. Així que, quan es volia marbre bo de veritat, es demanava que fos sense cera, és a dir, sense defectes. I, en consqüència, sense enganys. En castellà es veu més clar: sin-cera.

Una de les bases de la noviolencia és la veritat. La resolució positiva dels conflictes es basa en ella: en la cerca de la raó que té l’adversari, i l’esforç de fer-li veure el propi punt de vista. Fins i tot Gandhi va arribar a la noviolència partint de la cerca de la veritat, i no podia concebre cap acció ni campanya que es basés en la mentida o l’engany.

Thanks! You've already liked this