Notas al pie de Gaza

Joe Sacco. Notas al pie de Gaza. Random House Mondadori, 2010.

Més informació: www.entrecomics.com/?p=43618

Què en podem treure

Notas al pie de Gaza ens explica un dels capítols més tràgics de la història: les matanes de palestins fetes a Khan Younis y Rafah (Gaza) el 1956 per part de soldats israelians.

Jose Sacco és un mag, us ho asseguro. No em pregunteu com ho fa, però aconsegueix unir, amb un guió i dibuixos perfectes, coses que, d’entrada, podríen semblar contradictòries: és partidari de la víctima, però fidel a la veritat. Dibuixa  una massacre insuportable, però no ens deixa apartar la mirada del llibre. Ens explica una història del 1956, però ens apropa a la realitat de la Palestina d’avui. Fa un exercici seriós de crítica de la realitat, però ens fa somriure amb els seus dubtes i reflexions. Estima i admira els palestins, però no amaga els seus defectes. Denuncia les polítiques israelianes, però sap posar-se en la seva ment. Observa des de fora, però ens regala una visió lúcida de sí mateix…

I a tot això, cal sumar-hi la informació històrica d’un fet que, si no gos per ell, restaria per sempre més en l’oblit dels temps. En definitiva, si voleu conèixer més a fons el conflicte israelia-palestí, heu de llegir aquest còmic.

 

Thanks! You've already liked this