Líbia: pacifistes dividits?

S’ha o no s’ha d’intervenir militarment a Líbia? La diversitat d’opinions i el debat obert entre pacifistes s’ha apropiat de la xarxa. Podeu seguir el debat amb l’etiqueta #debatlibia al Twitter.

Sembla que els pacifistes no estem d’acord. Però aquestes divisions, en el fons, són irreals. Imagineu un mecànic que avisa el pilot que el seu l’avió té problemes d’estructura, va massa carregat i el tren d’aterratge falla. Imagineu que el pilot no li fa cas. Si l’avió comença l’acceleració a la pista de l’aeroport i, quan ja és més enllà del punt de no retorn s’encenen els llums d’alarma… el mecànic tindrà una solució que eviti la trompada? És obvi que no. Ja és massa tard. La decisió estarà entre no enlairar-se i estar segur de la patacada al final de la pista, o enlairar-se tot retardant la caiguda, que serà incerta i podria tenir conseqüències afegides si caigués sobre zones habitades, però que també podria donar temps a saltar en paracaigudes i salvar algunes vides.

Crec que als pacifistes ens passa el mateix que al mecànic de l’exemple. En el cas de Líbia no tenim solucions al que està passant ara. Diguem el que diguem, hi haurà víctimes. Proposem el que proposem, serà insuficient. No tenir respostes clares és dolorós. Però és lògic i raonable. I ningú, especialment aquells que han provocat la situació (els pilots-polítics), tenen dret a dir-nos que som insensibles amb les víctimes si optem per la no-intervenció. Ni ningú té dret a dir-nos que som uns traïdors a la pau si, malgrat tot, optem per la intervenció militar.

En el fons, tots els pacifistes estem d’acord en què s’ha fet malament: vendre armes i col·laborar amb el dictador Gaddafi. Tots estem d’acord en què cal fer al mig i llarg termini: foment de la democràcia, relacions comercials justes, respecte pels DDHH, controlar i aturar el comerç d’armes, treballar pel desarmament, etc.

Així doncs, la nostra discrepància és només un càlcul de riscs al curt termini (quina opció, ara, provocarà menys víctimes?). Però a mig i llarg termini, la divisió no existeix. I seguirem treballant, junts, per una cultura de pau.

Thanks! You've already liked this