La pau és que hi hagi pizza per tothom

M’ha interessat molt aquest vídeo titulat Per a mi la pau on nens i nenes de 10-11 anys completen la frase ‘Per a mi la pau és…’. La idea em sembla molt xul·la, i ja m’agradaria que es fes a més llocs. O sigui que, d’entrada, felicitats als/les mestres per la iniciativa.

Però, si ens fixem en les aportacions dels nens i nenes, veurem que la majoria són del tipus pau negativa (la pau és no-guerra) o bé del tipus desitjo la pau (la pau és necessària al món). No està mal i és un bon començament. Però des d’una perspectiva d’educació per la pau cal anar més enllà. N’estic segur que això que afirmen aquests nens ja ho sabien abans de començar el taller.

I és que, quan definim la pau, quasi sempre ho fem per contraposició a la violència: la pau és la no-guerra. Així doncs, no es d’estranyar que ens costi trobar-li imatges a la pau i que, fins i tot, molts dels símbols pacifistes siguin de negació d’alguna cosa. Per exemple, el símbol més utilitzat en les manifestacions contra la guerra d’Iraq era el del senyal de tràfic de prohibit, amb una bomba al mig.

Per això, en educació per la pau es fa tant d’èmfasi en els conceptes de pau negativa i pau positiva. Quan definim la pau de forma negativa, ens referim, en realitat, a la negació de la violència directa (aquella que és visible… un cop de puny, un tret, una batalla). Òbviament, aquesta és una pau que ens cal aconseguir (en diem negativa, però no ho es gens de negativa).

En canvi, quan parlem de pau positiva, ens referim a aquell estat en el qual les coses funcionen amb una base de justícia, respecte pels Drets Humans, distribució justa de la riquesa, etc. És a dir, quan hem eliminat la violència estructural (aquella que no es veu, i que forma part de les estructures socials).

Quan hi ha violència directa, s’incrementa la violència estructural. Es tracta d’un cercle viciós. Al contrari, però, quan hi ha pau positiva, la violència directa tendeix a desaparèixer i aconseguim així, també, la pau negativa. Es tractaria en aquest cas, d’un cercle virtuós. En definitiva és el que persegueixen els que treballem per la pau.

Però… com seria aleshores aquesta pau positiva? Doncs justament fa temps va caure a les meves mans un llibre infantil que feia exactament el mateix exercici del vídeo que hem vist. I deixa coses com: ‘La pau és que tots els nens tinguin llum elèctric’, ‘que puguin anar a l’escola’, ‘no tenir por’, ‘que puguin jugar amb els seus amics’, o ‘una abraçada de la mare’, o… (i aquesta m’agrada especialment), ‘La pau és que hi hagi pizza per tothom!’.

Thanks! You've already liked this