La guerra del profesor Bertenev

Alfonso Zapico, La guerra del profesor Bertenev. Dolmen editorial, 2009.

Què en podem treure?

Aquest magnífic còmic ens explica, en el marc de la guerra de Crimea, la història d’un professor, Bertenev, obligat a fer de soldat per a l’exèrcit rus. Fugitiu enmig d’una batalla perduda i fet presoner per l’enemic britànic, es refugia sota la protecció d’un general anglès de l’odi dels propis companys russos (que el consideren un traidor), de la guerra (que tot ho destrueix), i de la (in)cultura de violència que l’envolta.

Molt crític amb la guerra, sembla que Alfonso Zapico, l’autor, té com a objectiu ensenyar-nos el vincle entre la violència i la ignorància. En el fons s’hi entreveu la idea que la cultura de violència no és més que la manca de cultura, tal com mostra la contraposició de l’educat professor Bertenev, home de pau, amb el seu entorn fet de soldats ignorants, que veuen en la guerra glòria i honor.

És un còmic magníficament dibuixat, i de lectura amable i fàcil, però ric en matisos, sensibilitat, que cerca la humanitat de les persones enmig del desastre. I ho fa, també, amb un sentit de l’humor clar i net.

 

Thanks! You've already liked this