Hiroshima

Hiroshima

Keiji Nakazawa. Hiroshima (Hadashi No Gen). Otakuland Distribuciones. Novembre de 2002. ISBN 849594125-2

Consta de 7 volums.

http://www.guiadelcomic.com/comics/hiroshima.htm

Què en podem treure?

Un títol així no pot amagar cap secret. Aquest cómic ens detalla com la població d’Hiroshima va viure i patir la bomba atòmica llançada pels americans l’agost de 1945. I ho fa amb una extensió (7 volums, més de 2500 planes!) que permet a l’autor explicar amb pèls i senyals les conseqüències de la radiació desde les primeres hores, fins al cap de 8 anys.

Una de les coses més sorprenents que mostra el llibre és la insolidaritat de la pròpia població japonesa amb les víctimes d’Hiroshima, moltes vegades provocada per la por al contagi o per l’egoisme més ignorant.

De cara a les reflexions de fons, un dels valors més interessants que hi trobo en aquest còmic és la crítica a la cultura de la violència que imperava al Japó tant abans com després de la guerra. Des de les primeres planes, Nakazawa ens mostra com n’era de difí­cil d’estar contra la guerra, rodejat per una societat patriota i militarista fins al moll de l’os.

Un cop acabada (i perduda) aquesta, la societat se’ns segueix mostrant violenta en el dia dia dels protagonistes. Les relacions entre pares i fills, germans, a l’escola, a la feina i al carrer són tan exageradament violentes, que fins i tot arriba a ser incòmode i desconcertant per al lector d’avui dia i de casa nostra.

Per últim, destacar la crida a l’esperança (contra tota esperança, que diria Casaldàliga) que fa l’autor en tot moment. A través de la vida del protagonista de l’obra, Gen, se’ns mostra com la força de voluntat és capaç de sobreviure al més gran dels horrors provocat mai per la humanitat. I també com les víctimes de la bomba d’Hiroshima troben un nou sentit a les seves vides convertint el seu patiment en lluita contra les guerres i les bombes nuclears.

Thanks! You've already liked this