El sexe i la pau

Per a relacionar el sexe amb la pau podria començar amb referents hippies dels anys 60 com la frase aquella de ‘fes l’amor i no la guerra‘, o ensenyar fotografies d’en Lennon i l’Ono al llit de la pau als 70, o més recentment, als 90, analitzar la foto amb què il·lustro aquest apunt, feta durant les manifestacions contra el bombardeig de Sèrbia, i que clama ‘Bombardejar per la pau és com follar per la virginitat’. Però no. No ho faré. De fet, t’he enganxat amb un truc tant vell com les parets de qualsevol universitat: poso la paraula sexe al titular, i ja et tinc aquí, fent pujar el nombre de visites del meu bloc.

Et sents enganyat per la meva infàmia? Estafat? Emprenyat o fins i tot enfadat amb mi per haver-me aprofitat de tu? O per haver picat amb l’ham del sexe? Doncs espera! No marxis encara, que ja et tinc allà on volia. Ara estàs a punt per a entendre les dues idees sobre educació per la pau que, en realitat, et volia transmetre:

(1) La noviolència no creu que la fi justifiqui els mitjans. La metàfora de Gandhi deia que la fi està en els mitjans de la mateixa manera que l’arbre és en la llavor. D’una mala llavor no en pot sortir un bon arbre. De mitjans violents, doncs, no en pot sortir la pau. De la mentida, no en pot pas sortir la veritat. Així, emprar la mentida del titular per a fer-te venir aquí serà un mal negoci si no et convenço ara que llegir això valia la pena, i el titular tenia una raó de ser. Si no ho aconsegueixo, probablement el proper cop desconfiaràs de mi i potser no tornaràs. I m’hauré fet més mal que bé. L’engany s’haurà girat en contra meu.

Provo doncs, de satisfer-te amb una segona idea, encara: (2) quan eduquem per la pau en cursos i sessions diverses, sovint emprem jocs i dinàmiques que originen experiències. Després n’analitzem la vivència i finalment, en traiem conclusions útils. És el que en diem l’enfoc socio-afectiu. Com que tendim a recordar allò que experimentem més que no pas allò que ens expliquen i prou, els aprenentatges són més sòlids fent-ho així.

O sigui que t’he enganyat, sí, però per tal que visquis l’experiència de ser enganyat i aprenguis millor això que et vull dir: (1) per a fomentar la pau no tot s’hi val i (2) en educació per la pau, val més una experiència que mil teories.

En fi, només he fet un experiment per veure si era possible crear una experiència d’educació per la pau des del bloc. Espero no haver resultat massa molest.

Thanks! You've already liked this