Crónicas de Jerusalén

Guy Delisle. Crónicas de Jerusalén. Astiberri, 2012. ISBN: 978-84-15163-34-3

Què en podem treure?

Guy Delisle s’ha convertit ja en un dels meus autors preferits. Si amb Pyongyang, Crónicas Birmanas o Shenzhen ja vaig gaudir de les seves agudes anàlisis de la realitat, amb Crónicas de Jerusalén m’he quedat a gust del tot.

Com sempre, l’autor ens explica la seva vida durant una temporada llarga en alguna part del món. En aquest cas, a Jerusalem durant un any, acompanyat de la seva dona, membre de Metges Sense Fronteres, i els seus dos fills, a qui dedica la major part el temps.

El que em meravella de Delisle és la seva capacitat de mirar sense prejudicis la realitat que l’envolta i copsar-ne les contradiccions. Després ens les explica de manera sempre clara i graciosa. Les baralles dels cristians al Sant Sepulcre, les dones palestines que compren a supermercats de les colònies dels sionistes, el seu gaudi a la platja de Tel-Aviv mentre la seva dona treballa a MSF durant els bombardejos a Gaza… no hi ha pietat i res ni ningú queda fora de la seva anàlisi.

Però a la vegada, ho fa amb comprensió cap a les persones, que som febles i limitades, humanes. Delisle no sembla jutjar les persones, sinó sorprendre’s i gaudir de les contradiccions de la vida. Inclosa la seva pròpia vida.

Aquest còmic podria servir-nos ben clarament per acostar-nos al conflicte israeliano-palestí d’una manera informal, però veraç. Des de la vida quotidiana i no pas de la política. I veurem que, com crec que li passa a Guy Delisle, encara que arribem al país sense cap prejudici ni posicionament sobre el conflicte, aviat ens adonarem que hi ha qui és més víctima i qui és més butxí. Hi ha qui pateix la injustícia i qui se’n beneficia.

La mirada de Guy Delisle pot semblar frívola, superficial en un país en guerra, però no és pas tonta. En els petits detalls que semblen insignificants hi desvetlla realitats profundes i inquietants que ens recorden que la realitat és sempre més complexa del que pensem.

Thanks! You've already liked this