Avui toca educar en l’acció

Quan passen coses com la d’avui, on un estat com el d’Israel ataca amb tota la força militar contra un grup de vaixells que, pacíficament, porten ajut humanitari, a Gaza en aquest cas, cal actuar. El fet és greu.

Avui estem veient com reacciona la societat. Les persones i entitats que treballen per la pau ja han condemnat l’atac, i estan organitzant manifestacions arreu del món. Els govern han cridat els ambaixadors d’Israel per demanar explicacions i fan públics comunicats condemnant (o de vegades només lamentant) els fets. Els mitjans de comunicació informen. Les televisions cerquen les millors imatges. Els fotògrafs les millors fotos, els blocaires els millors comentaris…

I l’escola? Doncs l’escola té, avui també, teca per fer. Si és que de veritat volem educar en la pau, la solidaritat i, els valors en general, avui (o demà, o durant els propers dies) cal fer alguna cosa. La pau no només s’ha de desitjar. S’ha de construir concretament. Canviant les coses, o ajudant que aquestes canviïn. L’acció educa molt més que no pas la passivitat. Avui és una bona oportunitat per a educar des de l’acció.

Faig unes quantes propostes en brut. Espero que a algú li serveixin o l’inspirin:

. Fer difusió de les convocatòries de manifestació a la nostra població o a la població més propera. Aquí en teniu un llistat
. Fer un petit treball de recerca sobre el que està passant a Palestina i Israel tot cercant-ne les seves causes. Compartir-les amb la resta de l’escola.
. Debatre el tema a classe per a trobar possibles solucions.
. Llegir els comunicats que les ONG estan fent al respecte, i fer-ne un de la pròpia escola condemnant l’atac. Aquí podeu llegir els de la Fundació per la Pau, Justícia i Pau.
. Comparar, demà pel matí, les opinions dels diferents editorials dels diaris del país. Fer-ne un estudi comparatiu.
. Fer la lectura del còmic de Joe Sacco ‘Palestina. En la fanja de Gaza‘.
. Escriure una carta o un correu electrònic al govern d’Israel.
. Escriure una carta de solidaritat a les víctimes de l’atac, i a les víctimes del bloqueig de Gaza, tot mostrant-los la seva solidaritat. Podeu fer-les arribar a través d’associacions d’amistat amb el poble palestí.
. Veure algun documental o pel·lícula relacionada amb el tema com ara Més enllà del mur.
. Fer un treball de plàstica o art sobre el tema (mural, fang, dibuix, el que sigui). Que quedi per la posteritat.

I com a pares i mares, avui toca, si pot ser, anar a les manifestacions amb la canalla.

Thanks! You've already liked this