3 pel·lis de dibuixos amb violència per a reflexionar sobre la pau

M’agrada el cinema d’animació, però moltes pel·lícules, com per exemple les que citaré tot seguit, contenen força violència. Reconec que no em preocupa la visió de la violència (sempre i quan no sigui excessivament descarnada, s’entén). Em preocupa més el punt de vista que els autors tenen sobre ella. Massa sovint trobem que els bons de la pel·lícula acaben solucionant els seus problemes fent-ne ús.

Per altra banda, penso que no és bona la política de no deixar veure res a la canalla. Que no mirin la televisió, el cinema o qualsevol altre producte cultural per por a que es tornin violents em sembla sobreprotegir-los i, encara pitjor, evitar-los ‘l’entrenament’ que necessitaran per a enfrontar-se a la societat quan siguin més grans.

Així doncs, reconec que visc amb el dilema de si és adequat o no deixar que els meus fills mirin aquestes pel·lis.

Finalment, he optat per agafar la meva filla i mirar les pel·lis junts. Seiem al sofà, mengem crispetes i anem veient la pel·lícula en versió ‘comentada’ (per nosaltres, és clar). Quan el bo es baralla, jo faig un comentari desaprovant la seva conducta. Així, com a mínim la nena té clara quina visió tinc jo de la violència. Quan sigui gran ja triarà si el pare és el boig, o si alguns directors de cinema són uns irresponsables. Jo intentaré donar-li eines i informació. Ja en faré prou si ho aconsegueixo.

Us recomano, doncs, tres pel·lícules que, tot i que inclouen baralles i batalletes, penso que tenen prou suc com per veure-les i extreure’n contingut de pau. Espero que, si més no, us ho passeu d’allò més bé veient-les.

Amb Toy Story podeu analitzar la manca d’eficàcia de la violència, el paper de la gelosia a les nostres vides, les pors interiors que ens porten a fer bestieses, la pèrdua de lideratge, l’acceptació del nouvingut, el treball en equip…

Amb Shreck, trobareu teca sobre la xenofòbia, intolerància, marginació, comunicació interpersonal, empatia, perdó i un munt de coses més.

I amb la recent Com ensinistrar el teu drac, serà fàcil parlar sobre la construcció de la imatge de l’enemic, el contagi de la noviolència, el poder de la compassió, el reconeixement de l’altre, la solidaritat, la incomunicació, la cultura de la violència…

No és pas poc, oi?

 

Thanks! You've already liked this